Цецка Цачева: Подходът на противопоставяне между местните и централни власти не е приемлив

Председателят на парламента откри Втората национална среща на общинските предприятия и търговски дружества

"Подходът на противопоставяне между местните и централни власти не е приемлив", заяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на Втората национална среща на общинските предприятия и търговски дружества в Плевен, организирана от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Тя подчерта, че постоянният механизъм на взаимодействие, който е започнат от началото на 43-тото Народно събрание със НСОРБ и последователните стъпки до момента, дават ясна картина, че от страна на парламента има ангажимент, диалог и добра чуваемост между НС и сдружението.

Цачева допълни, че според нея от това как работят общинските предприятия и търговски дружества до голяма степен зависи авторитетът на местната власт. "Политиките, които се провеждат в една община чрез тези дружества като цяло изпълват облика на местната власт", каза тя.

Председателят на парламента разгледа три аспекта на ролята и мястото на общинските дружества, свързани с техните отговорности, с възможността да инвестират евросредства, да реализират социални политики и гарантират заетост, предаде БТА.

Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова подчерта доброто взаимодействие и партньорство със законодателната власт и личната ангажираност на председателя на парламента към проблемите на местните власти.

Кметът на Плевен проф. Димитър Стойков запозна присъстващите с европроектите, изпълнявани от общината и инвестициите, които реализира чрез тях. Срещата ще продължи и утре, като целта е да се даде възможност за дебати и обмен на практики в реализирането на стопанската дейност на общините.