Търсят квалифицирани специалисти за машини с цифрово програмно управление

Фирми от машиностроителната промишленост търсят специализирани средни кадри

Фирми от машиностроителната промишленост търсят все по-често специализирани средни кадри за машини с цифрово програмно управление. Това съобщи в пресклуба на БТА в Плевен Наталия Веселинова - помощник-директор на Професионалната гимназия по механоелектротехника в Червен бряг. Тя уточни, че в учебното заведение получават непрекъснати запитвания от машиностроителни предприятия, които искат квалифицирани специалисти в това направление.

Фирмите подменят старите машини с нови, оборудвани с компютърна техника, операциите с тях се "командват" чрез програми, поясни Веселинова. По думите й това е причина Професионалната гимназия по механоелектротехника да обяви за новата учебна 2015-16 г. прием на ученици за защитена професия "Машинен техник", които да подготви за работа с машинни системи с цифрово програмно управление, предава БТА.

Според помощник-директора учебното заведение има материална база, оборудвано е с техника за учебната практика чрез финансиране по европейски програми, разполага с подготвени преподаватели. В общината традиционният поминък е свързан с машиностроенето и с текстилната техника, затова сме длъжни да дадем на младите хора подходяща професия, чрез която след това да си осигурят работа, коментира Веселинова.