Срокът за подаване на корпоративните декларации изтича на 31 март

Очаква се до крайния срок в НАП да постъпят около 400 000 формуляра

До 11 март в офис на НАП Плевен са приети общо 3 164 броя годишни декларации за облагане с корпоративни данъци. 68 на сто от тях са подадени по електронен път, подписани с електронен подпис. До момента за страната в Агенцията са изпратени общо 103 000 е-декларации. Очаква се, до изтичането на крайния срок – 31 март 2015 г., в НАП да постъпят общо (по електронен път и на хартия) около 400 000 формуляра. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2015 г.

От офис на НАП Плевен напомнят на своите клиенти, че Годишна декларация по чл.92 от Закона за корпоративното подоходно облагане данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2014 година. Те попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността.

И през тази година продължава съвместната инициатива на НАП с Националния статистически институт (НСИ) за подаване само на едно място на годишните отчети за дейността, които фирмите представят едновременно с декларациите си за облагане с корпоративни данъци. Възможностите са или по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП. Обменът на информация между двете институции става изцяло по служебен път.

31 март е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg.