Търсят се електротехници и в Белене

В района има недостиг на специалисти със средно образование в силнотоковата област

Професионалната гимназия "Мария Кюри" в Белене обяви прием за защитена професия "електротехник" със специалност "електроенергетика" за новата учебна година. Това съобщи Мая Гъркова - директор на Професионалната гимназия по ядрена енергетика пред БТА.

Тя посочи, че в района има недостиг на средни технически кадри за електроенергетиката. Наблюденията на екипа на учебното заведение показали, че в тази сфера работят предимно кадри в пред пенсионна възраст. Работодателите са заявили пред ръководството на гимназията, че не им достигат специалисти със средно образование в силнотоковата област. По думите на Гъркова подобни кадри получават добро заплащане, но професията на електротехника в момента се възприема от учениците и родителите им като непривлекателна. Това е причината училището да поиска от образователното министерство в Белене да бъде утвърдена като защитена професия подготовката на електротехниците.

Гимназията "Мария Кюри" в Белене е открита преди 30 години за кадри за АЕЦ с капацитет около 400 ученици. След замразяване на проекта за нова ядрена мощност в училището се подготвят 80 младежи.

Ръководството на учебното заведение се надява чрез новооткритата защитена професия младите хора от района да получат възможност след завършване на средното образование да си осигуряват добри доходи, както и да остават на работа в родния край.