Изложба на плевенски съкровища ще краси музея в Казанлък

Културните ценности са от фонда на Историческия музей в Плевен

В продължение на няколко месеца РИМ–Плевен ще гостува на Исторически музей „Искра–Казанлък" с изложба „Съкровищата на Плевен в Казанлък”. В нея са представени емблематични културни ценности от фонда на Плевенския музей, свързани с тракийската култура, съобщиха музейните организатори.

Златната колекция започва с Бохотското съкровище от сребърни купи. То е уникално поради факта, че в древността е рядкост събирането на съкровище от еднакви съдове. Единственото изцяло запазено от този вид. Златната купа от Белене сама по себе си е съкровище, защото тя е единственият известен златен съд от този тип и с такава украса. Включени са и сребърно фиале; находка с въоръжение на тракийски войн и амуниции с антропоморфни изображения за неговия кон, открити край Коиловци; гръцка керамика и магически предмети на тракийски гадател; изработени на ръка кантаросовидни чаши и урна от старожелязната епоха; аскос и ойнохое.

Изложбата ще бъде открита на 19 март в зала „Трезор” на казанлъшкия музей и ще може да бъде посещавана до края на месец август. Времето на експонирането ѝ е свързано с празниците на розата, когато в Казанлък пристигат гости от цялата страна и от чужбина.