Информационна кампания за правата на гражданите провеждат в Областна администрация

Информационни брошури разясняват на гражданите какви права имат за финансова компенсация от държавата

Информационна кампания за правата на гражданите по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления реализират Министерство на правосъдието и Националния съвет за подпомагане на пострадали от престъпления съвместно с Областна администрация Плевен.

В центъра за обслужване на гражданите в сградата на Областна администрация има информационни брошури, разясняващи на гражданите какви права имат за финансова компенсация от държавата при тероризъм, умишлено убийство, умишлена тежка телесна повреда, блудство и изнасилване , от които са настъпили тежки увреждания на здравето, трафк на хора, престъпления, извършени по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, както и при други тежки престъпления с умисъл, от които са настъпили смърт или тежка телесна повреда.

Брошурата разяснява условията за отпускане на помощта и граничните стойности в нейния размер. Средствата се отпускат за разходи за лечение, извън финансираните чрез НЗОК, пропуснати доходи, разходи по плащане на съдебни и деловодни разноски, пропуснати средства за издръжка, разходи по погребение и други имуществени вреди. Когато има смъртен случай в резултат на тежко престъпление правото на финансова компенсация се поема от неговите деца, родители или съпруг.

Паричната сума е в размер от 250 до 5 000 лева , а при смърт на пострадалия общият размер на компенсацията за всички правоимащи не може да надхвърля 10 000лева.

В брошурата се посочва още къде и в какъв срок се подава молбата за отпускане на държавната помощ, както и контакти за оказване на безплатна психологическа и правна помощ на пострадали от тежки престъпления.