Съвременната „Пепеляшка“ оживява на сцената в НЧ „Съгласие“

Това е една симбиоза между приказното и това, което ежедневно заобикаля децата

„Пепеляшка” е заглавието на най-новата продукция на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869”. Екипът е в усилени репетиции преди премиерата, която ще се състои на 30 март от 19 часа в зала „Емил Димитров” при читалището.

Трудно е да се изброят всички спектакли на Балетната школа през годините. „Това вече е повече от традиция, това е история”, категорична е хореографът и художествен ръководител на Балетната школа Маня Николова. „Още след „Ледената царица” (2012 г.) имах желание да направим отново приказка, защото според мен това е по-лесно смилаемото за децата. Интересно е предложението на режисьора Георги Енчев да пренесем познатия сюжет на приказката в наши дни – ученици имат проект, в който трябва да пресъздадат приказката. Това е една симбиоза между приказното и това, което ежедневно заобикаля децата”, споделя Николова.

Освен класическите танци, в спектакъла отново са включени атрактивните и интересни за децата брейк денс и попинг техника. Балетното студио е основната единица, с която се гради спектакъла. Участват и актьори от детската театрална студия към ДКТ „Иван Радоев” с ръководител Ива Николова, ученици от НУИ „П. Пипков”, брейк и попинг танцьори. Режисьор на спектакъла е Георги Енчев, Иван Велчев – Йово е сценограф, Валя Козовска – репетитор. Музикалният подбор е на Илина Павлова.

„Пепеляшка е между нас и тя не заслужава да е обект на подигравки, а на възхищение”. Това е основното послание, което се опитва да отправи към младата аудитория режисьорът на спектакъла Георги Енчев.

"Решихме историята да бъде за съвременни млади хора – тук, сега, такива, каквито са, и по някакъв начин да кореспондира с Пепеляшка в нашия живот. Всеки познава някого, когото би могъл да нарече Пепеляшка”, смята режисьорът. Той отчита още един хубав момент в работата си с Балетната школа при „Съгласие”. А именно симбиозата, която се е получава между актьорите от Детската театрална студия, балерините и танцьорите. "Актьорите провокират балерините да бъдат по-артистични и обратното – танцьорите провокират младите артисти да бъдат по-дисциплинирани", с усмивка отбелязва Георги Енчев.