Проблемът с необитаемите къщи в Садовец се разраства

В селото искат полицейски инспектор и повече камери за видеонаблюдение

Директорът на ОДМВР – Плевен Венцислав Катинов и административният ръководител на Районна прокуратура – Плевен Владимир Николов се срещнаха в салона на читалище "Искра – 1903Ю с жителите на село Садовец, за което вече ви известихме.

На срещата стана ясно, че от началото на годината на територията на селото са извършени 12 престъпления, от коити 5 са с известен извършител. В дискусия жителите бяха категорични, че проблеми, които тревожат са 498 необитаеми къщи в селото, както и че сред установените от полицията извършители на криминални престъления преобладават деца – малолетни и непълнолетни, и спрямо тях законът не може пълноценно да действа. През 2014 година във ВУИ е настанен малолетен жител на селото, които извършил за пет дни 10 кражби.

Полицейските служители отчетоха, че през 2014 година в селото са проведени две срещи с обществеността и многократни срещи с младши полицейския инстектор по проблемите на битовата престъпност и телефонните измами. На въпросът, защо няма полицейски инспектор, който живее в село Садовец, Венци Катинов отговори, че не е имало кандидат от селото и при бъдещ конкурс местен жител трябва да го спечели, за да встъпи в длъжност.

Хората категорично изразиха мнение, че увеличаване на броя на монтираните камери за видеонаблюдение, освен наличните две, ще допринесе за повишаване на спокойствието и ограничаване на кражбите.