Гражданска кампания срещу неправилното паркиране стартира от Плевен

Инициативата е с подкрепата на Община Плевен

Гражданска кампания срещу неправилното паркиране в централната градска част стартира днес първо в град Плевен. Инициативата е на работна група на Северозападния регион по проект „Демократична работилница” - обучение за активни граждани, и се осъществява с подкрепата на Община Плевен. Целта на кампанията е да повиши гражданската чувствителност към проблема.

Мотото на кампанията е „Освободи тротоара и пешеходната пътека. Това ще помогне... на майките с колички, на възрастните хора, на инвалидите, на децата, да си отговорен шофьор, да си съвестен гражданин, да спазиш закона, да не бъдеш глобен.” Текстът е изписан на пипалата на малко паяче, което е символ на инициативата. То е избрано не само като предзнаменование на щастие, на положителни емоции и правилни решения в живота. Паякът е най-умелият тъкач на всички времена и ненадминат творец, което е зявката за добронамереността на кампанията, считат нейните автори.

Дванадесет ученици от Професионалната гимназия по транспорт в Плевен ще поставят днес и на 26 март листовки с мотото и символа на инициативата - паячето, на предните стъкла на неправилно паркирали автомобили в централната градска част. Младежите са облечени със светлоотразителни жилетки и обозначени с логото на кампанията. Техните маршрути са по бул. „Русе” и „Г. Кочев”, улиците „Хаджи Димитър”, „Дойран”, „Цар Симеон”, „Ресен”, „Катя Попова”, „Ниш”.

В кампанията участва и болният от церебрална парализа Антонио Антонов, ученик от същата гимназия. Кампанията за набиране на средства за неговото лечение в Москва, подкрепена от Община Плевен, продължава. Всички съпричастни към неговото лечение могат да преведат средства по сметка: BG22 UNCR 7527 1045 7125 18.

Гражданската инициатива против неправилното паркиране, стартирала в Плевен, има амбицията да се превърне в национална.