Обвиненият в педофилия учител по рисуване почина

"Не издържа на целия стрес", тъгуват близките му

На 19 март e издъхнал плевенският художник и преподавател по рисуване Данаил Ананиев. Новината за внезапната му смърт потресе плевенската общественост, макар че през последните месеци здравето му било силно разклатено, а причина за това най-вероятно е разразилия се скандал с обвинението в педофилия.

Припомняме, че в края на миналата година деца от плевенското училище СОУ "Стоян Заимов" обвиниха учителя си по рисуване в сексуален тормоз. Неправителствена организация започна да изготвя потресаващ доклад, в който ученици признавали, че са били обект на сексуални намеци от страна на Ананиев.

Колеги, близки, приятели, бивши и настоящи ученици останаха крайно изненадани от случващото се и подеха огромна кампания в негова защита. Заговори се дори, че ще тръгне и подписка в негова подкрепа, за да бъде изчистено името му.

В началото на 2015-та Държавната агенция за закрила на детето обяви, че е извършила проверка, която установила, че възпитаничка на училището е била жертва на сексуално посегателство и е имало неприемливо поведение от страна на преподавател. "Уронени са престижа и достойнството на детето, което е рефлектирало върху психическото му състояние", се казваше в официалната информация. На директора на училището бе наложено дисциплинарно наказание, а той от своя страна трябваше да реши как да накаже Ананиев.

"Не издържа на стреса. Преживя истински шок от публичното си опозоряване, макар че до последно бяхме до него и никой не се съмняваше в невиността му. Убиха го! Ей така, от глупост... Нито един педофил и насилник не би изпитвал подобни угризения и такава мъка. Жалкото е, че някои направиха така, че голяма част от хората да го запомнят само с това. Сега спокойни и с чиста съвест ли ще са тези същите хора?", коментира близък на Ананиев пред plevenutre.bg, но без да желае да споменаваме името му.

Ананиев е автор на стотици платна, а през целия си творчески и жизнен път е работил като педагог. Носител е на почетното отличие на МОН – орден ”Неофит Рилски” и званието „Учител на годината”.

Поклонението ще е от 12:00 часа на 21 март /събота/ 2015 г. в църквата „Свети Николай".