Честита Първа пролет!

Новините

21-03-2015, 09:49

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Честита първа пролет!

Пролетта пуква тази нощ в 00:45!

Пролетта пуква в Плевен с 13 градуса!

Имен ден празнуват - Пролет, Пролетка

Както са казали старите хора, освен с настроението, пролетта идва и с грижите. Това е било времето за впускане на сериозна работа след дългия зимен застой. Не случайно бизнесът на повечето е набирал пълна скорост именно през пролетта, както и пътуванията.

В този първи ден на календарната пролет българинът не минавал без пророкувания, наблюдения и предсказания. Той установил, че - колкото по-късно прогърми през пролетта, толкова по-голямо плодородие ще има през годината; където прогърми за пръв път през пролетта, там град ще бие през лятото; ако пролетта е мъглива, посевите не ще бъдат добри; ако е суха, ще бъде гладна годината; ако е дъждовна – годината ще е плодородна; ако утрините през пролетта са студени, ще има добър урожай по житата.

Другото нещо, което и до ден днешен се е запазило, е виждането на щъркел. Който го види на Първа пролет да лети трябва да се радва, защото ще бъде здрав и весел през годината. Обратното, който види щъркел да лежи или ходи, значи здравето ще му се размине.

Не случайно това е бил любимият сезон на нашите баби и дядовци. Те чакали с нетърпение пролетта, за да се застояват до късно по чешми и кладенци, въпреки че времето е непостоянно и може да се простудят. Все пак пролетта дойде, а с нея и новите надежди!