Пациентите ще постъпват в болница само след представяне на лични документи

От 1-ви април влиза в сила новата процедура

От 1 април приемането и изписването от болница ще става срещу документ за самоличност, а данните ще бъдат вкарвани в единна Регистрационна система, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.

Такива документи могат да са - лична карта; Временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта; Паспорт; Моряшки паспорт; Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС; Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец; Разрешение за (постоянно) пребиваване; БЛД от стар тип (зелен паспорт). Българските граждани без такъв (новородени и деца под 14 години) се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.

Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите.

Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин.