МВР още повече затяга мерките срещу корупцията сред катаджиите

В МВР смятат, че самото наличие на записваща техника има дисциплиниращ ефект

МВР още повече затяга мерките срещу корупцията сред катаджиите, които вече ще имат три нива за контрол докато проверяват шофьорите на пътя. Въпреки че КАТ е преименуван на „Пътна полиция“, хората ги наричат все още катаджии, пише „Преса“.

Всяка една дейност на униформените може да се проследи чрез работните им таблети, джипиеса в служебните коли, а също и чрез камерите, монтирани в тях. В Главна дирекция „Национална полиция“ в София отскоро работи център за мониторинг на автопатрулите, където оператори имат възможност 24 часа в денонощието да следят всички екипи на КАТ в страната, обясни Росен Рапчев от „Пътна полиция“. Освен на централно ниво, подобни системи се изграждат и във всяка дежурна полицейска част, където обаче ще се управляват само нарядите на съответната областна дирекция.

Онлайн наблюдението е възможно заради монтираните в патрулките три камери и микрофон. Със записваща техника вече са оборудвани 120 коли на „Пътна полиция“. В МВР смятат, че самото наличие на записваща техника има дисциплиниращ ефект и никой не би си позволил да взема пари като знае, че го записват.