Лихвар се отърва с условна присъда, отнел колата на длъжник

Подсъдимият ще трябва да заплати 3500 лв. обезщетение на една от жертвите си

Състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия К.В.Л. за виновен в това, че през периода – неустановена дата от началото на 2012 г. до края на месец декември 2013 г., без съответно разрешение, което се изисква по чл.13, ал. 1 от Закона за кредитните институции, извършил по занятие банкови сделки – като предоставил парични кредити в размер на по 500 лева на следните физически лица: Б.К.И., Н.К.Т., С.В.А., и предоставил паричен кредит в размер на 400 лева на Б.Б.И., срещу задължение на същите да му върнат получените в заем суми, и договорена ежемесечна лихва, в размер на 20% върху тези суми, поради което и го осъжда на 6 месеца затвор.

На неустановена дата, през месец януари 2013 г. в Плевен, подсъдимият противозаконно присвоил товарен автомобил на стойност 3600 лв., собственост на Б.К.И., поради което го осъжда на 5 месеца затвор.

На основание чл.23, ал. 1 от НК съдът налага на подсъдимия К.Л. по тежкото от така определените му наказания, в размер на шест месец алишаване от свобода. На основание чл.66, ал.1 от НК съдът отлага изпълнението на наложеното наказание на подсъдимия К.Л. за срок от три години от влизане на присъдата в сила.

Подсъдимият К.Л. ще трябва да заплати на Б.К.И. сумата от 3500 лева, като обезщетение, се отбелязва в документите по делото.