Днес се преглеждаме безплатно за туберкулоза

Поводът е отбелязването на Световния ден за борба с туберкулоза

Днес е Световният ден за борба с туберкулоза. Обявен е за пръв път през 1996 г. от Световната здравна организация (СЗО) при ООН.

По този повод днес в Плевен ще се извършат безплатни прегледи и консултации от медицинските специалисти на ул. Кирил и Методий №20. РЗИ-Плевен ще разпространи здравно-информационни материали „За свят свободен от туберкулоза“ чрез Асоциация на студентите по медицина; ще представи и презентация „Профилактика на туберкулозата“ в шест училища в града.

Туберкулозата е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата. Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох. Той бива 5 основни типа (човешки, говежди, птичи, миши и поикилотермен), като епидемиологично значение за човека имат първите два. Лекува се с индивидуална антибиотична терапия.

Класическите симптоми на активната туберкулозна инфекция са хронична кашлица с примесени с кръв храчки, температура, нощно потене и загуба на тегло. В миналото наричали туберкулозата „охтика“, заради загубата на тегло при инфектираните. Инфектирането на други органи предизвиква широка гама от симптоми. Диагнозата на активна туберкулоза се основава на радиологично изследване (обикновено рентген на гръдния кош), както и микроскопско изследване и микробиологична култура на телесните флуиди.

Експертите смятат, че една трета от населението на света е заразено с Mycobacterium tuberculosis, и всяка секунда се заразява по един човек по света. През 2007 г. е изчислено, че по света са били активни 13,7 милиона хронични случаи. През 2010 г. е изчислено, че са се заразили нови 8,8 милиона души и е имало 1,5 милиона смъртни случая, най-вече в развиващите се страни. Абсолютният брой на случаите на туберкулоза намалява от 2006 г. насам, а новите случаи са намалели от 2002 г.