Посланикът на Великобритания посети Плевен (Снимки)

Нейно превъзходителство Сара Райли прояви интерес към проектната готовност на Община Плевен за новия Програмен период

Нейно превъзходителство Сара Райли - временно изпълняваща длъжността Посланик на Великобритания в България, посети Плевен.

По време на визитата си Райли се срещна с кмета на Община Плевен и неговия екип. Проф. Стойков запозна дипломата с историята, културата и съвременното развитие на Плевен. Акцент в представянето му бяха реализацията на проекти с европейско финансиране и усилията на местната власт за привличане на частни инвеститори. Само за последните две години вложенията в производствени предприятия, които се реализират или предстои да се осъществят в най-скоро време, възлизат на над 75 млн. лева, а трайните работни места в тях са около 1500, подчерта кметът.

От своя страна Райли прояви подчертан интерес към проектната готовност на Община Плевен за новия Програмен период 2014 - 2020 г. Тя разказа за британската бизнес делегация, посетила София преди дни, и заявените от страна на членовете й - представители на 50 водещи компании в Обединеното Кралство, да инвестират в България в областта на интегрирания транспорт, водоснабдяването, енергетиката, включително ядрената, и др. Нейно превъзходителство изрази удовлетворение от нарастващия брой английски студенти в Медицинския университет в Плевен. Това е добър повод за установяване на сътрудничество между висшето ни учебно заведение с подобни във Великобритания, посочи още тя.

„Направих първата си визита в Плевен, но вече знам, че тя няма да е последна”, написа Нейно превъзходителство в Почетната книга на Община Плевен.

По-късно Посланик Сара Райли, Кметът проф. д-р Димитър Стойков и г-н Атила Хорват - Генерален директор на „Провидент Файненшъл България”, откриха офис на компанията в Плевен.

„Провидент Файненшъл България” е част от водещата международна група за потребителски кредити International Personal Finance. Групата има над 2.6 млн. клиенти и освен в България развива успешно бизнес в Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, Литва, Мексико, като се явява един от най-големите британски работодатели в Централна и Източна Европа. Компанията е инвестирала в България 4.4 млн. евро през 2014 г., а през настоящата планира да инвестира още 4.5 млн. евро.

В Плевен "Провидент" вече има над 600 клиенти, като постепенно ще разширява дейността си в Ловеч, Горна и Долна Митрополия, Тръстеник.

"Събития като днешното ни дават увереност, че Плевен се превръща във все по-предпочитано място за инвестиции от влиятелни компании в най-широк мащаб. Тези резултати са показателни за усилията на местната власт да създава максимално добри условия за бизнеса в стремежа си да върне старата слава на града ни като един от главните икономически центрове на Северна България", каза в приветствието си при откриването на офиса проф. Димитър Стойков.