На 31 март откриват завода на "Nexans Autoelectric" в Плевен

Германската компания за кабелни системи ще разкрие около 600 работни места

Новият завод за автомобилни кабелни системи на "Електрокабел България", дъщерна компания на световния производител на кабели Nexans Autoelectric Group, ще бъде oфициално открит на 31 март в Плевен. Първоначалната инвестиция на проекта е за над 4 мл. лева, като при втория етап на строителство и разширение се очаква да бъдат разкрити общо около 600 нови работни места. Самият завод е изграден на терен от 5300 кв.м. в плевенския квартал "Сторгозия", а предприятието разполага с производствена, складова и административна инфраструктура.

Програмата за важния ден ще започне с брифинг за медиите от 10.00 ч., а официалното прерязване на лентата ще се състои в 11.30 ч.

Nexans е основана през 1966 г. в град Флос (Южна Германия), като още през 1993 г. се разширява в Източна Европа, започвайки производство в Чехия, а четири години по-късно открива завод и в Румъния.

През 2000 г. френската телекомуникационна компания Alcatel преразглежда стратегията си, в резултат на което продава части от бизнеса си. Така от Alcatel autoelectric GmbH се получава Nexans autoelectric GmbH – водещ в света производител на кабели. Година по-късно компанията вече има завод и в САЩ, а през следващите години следва експанзия и откриване на нови производства в Словакия, Украйна, Тунис и Мексико.

През 2011 г. компанията разширява производствата си в Румъния, Украйна и Тунис, започва и производствена дейност в Китай, а през следващата година концернът е отличен като „Доставчик на годината“ за Daimler и General Motors. Именно за тези две компании ще са предназначени изработваните в Плевен части