Древните обичаи на Благовещение

Днес имен ден имат - Благо/а, Благой, Благовест/а

Благовещение или Благовец, от църковнославянски – възвестяване, е евангелско събитие. Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Празнува се на 25 март. Утвърден е в Православната църква през 7 век. Почита се от всички основни християнски деноминации - православие, католицизъм, протестантство.

Според народното вярване Благовец се явява като празник на прехода от зима към пролет, в който доминира окончателното пробуждане на природата. Днес мечката се събужда от зимния си сън, а през морето пристигат кукувицата и лястовичката, за да донесат благата вест, че зимата си отива и лятото е вече на път. Дедите ни са смятали, че днес трябва да се излиза сутрин добре закусили и с някоя друга пара в джоба, защото, ако ви закука кукувицата и ви свари гладни и без пари, така ще ви върви през годината.

Друго поверие гласи, че на този ден самодивите и самовилите, които на Секновене (29 август) са отишли да зимуват, на Благовец отново се връщат в изворите, кладенците, реките, вировете и усойните места, където се къпят и веселят. Затова на днешния ден не е на хубаво да се ходи много рано за вода или да имате работа с естествени водоизточници. Ако вкъщи имате проблем с водата не бързайте да викате ВиК специалист, защото не се знае кой кого ще омагьоса.

Благовещение е денят и на пчеларите и иманярите, тъй като думата „благо“ се употребява и със значението на богатство, имане, съкровище. Вечерта иманярите са търсили заровени съкровища и пари, защото се вярвало, че тогава земята се отваря и под формата на син пламък се показват заровените съкровища.

Змиите и гущерите, като символи на лошотията, бабите ни изгонвали с народен обред, за да не влизат в двора и къщата, защото това било лошо предсказание. Убитата на Благовец змия се счита за лековита, и с нея се правят магии за любов.

И въпреки, че е време на пости, днес задължително се яде риба, защото рибата в народното съзнание има сериозно митологично значение.