И в Новачене поискаха повече камери за видеонаблюдение

Необходимост от нощна охрана изпитват в селото

Директорът на ОДМВР – Плевен Венцислав Катинов проведе поредната си среща с жителите на село Новачене, община Никопол. На срещата присъстваха районен прокурор Христо Киновски, кмета на община Никопол Емил Бебенов, председателя на комисията по обществен ред и сигурност при Община Никопол Атанас Николов, началника на РУП Никопол Любен Славчев, началника на полицейското управление в селото Николай Бонев, кметовете на малки населени места в община Никопол, председателят на местната кооперация инж. Георги Димитров.

Селото се намира в община Никопол и наброява 1260 жители, предимно пенсионери. В населеното място е възстановена земеделската кооперация, която осигурява препитание и работни места за хора от селото и съседни райони.

Кметът на община Никопол подчерта усилията при изграждането на полицейски участък за адекватното противодействие на престъпността. Необходими са съвместни действия и съпричастност към борбата с правонарушенията, поясни Бобенов. В селото има кооперация, която наема охранителна фирма и после договорът се продължава за опазване на обществения ред и превенцията. Необходимо е и своевременно сигнализиране в полицията за непознати лица, пребиваващи в населеното място – това е обществен ангажимент на хората и води до добри показатели в разкриваемостта. И една неразкрита кражба остава у хората впечатлението, че не се работи достатъчно в оперативен план.

Директорът на ОДМВР – Плевен Венцислав Катинов увери, че срещите с хората от малките населени места имат голямо значение, защото те показват ангажираността на полицейските служители към добрия обществен ред и спокойствието на територията на област Плевен. Жителите на селата трябва да знаят, че се са изоставени и полицията активно се интересува от проблемите на сигурността. Усилията на насочени към възстановяването доверието в полицията и партньорството между всички институции.

Началникът на полицейското управление Любен Славчев запозна със състоянието и противодействието на престъпността на територията на село Новачене през 2014 година. Регистрирани са 37 престъпления, от които са останали за работа 29 престъпления. Разкрити са 17 или е постигната разкриваемост от 61%.

В дискусията сред проблемите на хората се очертаха незаконната сеч и търговия с дървен материал, необходимостта от охрана нощем, кражбите на имущество, престъпленията, които влизат в параметрите на маловажни случаи и тяхната преценка от съда по финансовата им себестойност, а не по същество. Срещата приключи с конструктивното решения за търсене на възможности за закупуване и монтиране на системи за видеонаблюдение, освен вече съществуващите две камери в селото.