Пищен пролетен бал спретнаха в Радомирци

Част от тържеството бе импровизирано ревю на народни носии

Под мотото „Да съхраним българското” протече ежегодният Пролетен бал в село Радомирци. Той се проведе на 21 март и в него се включиха рекорден брой участници, най-малкият от които беше едва на една годинка, информира местната управа.

Поздравителен адрес към организаторите и участниците на празника бе изпратил Кметът на Общината, подкрепяйки инициативата и стремежа на местните хора да съхраняват българщината.

В празничната програма се включиха с литературно-музикална композиция Певческата група при НЧ „Огняна”, танцьори от Основно училище „Отец Паисий”-Радомирци, изучаващи „Фолклор на етносите”, имаше и специален песенен поздрав от Читалището от с. Рупци.

Най-вълнуващата част от тържеството бе импровизираното ревю на народни носии. Началото поставиха най-малките жители на селото. В дефилето на малчуганите се включиха 30 дечица, бурно аплодирани от публиката. След тях се наредиха и по-големите участници, които тази година бяха над 50. Наред с многото местни жители, в дефилето се представиха и гостите от читалищата на Горник, Телиш, Рупци и Луковит.

Първото място при женските носии беше присъдено на Янка Вълчева от Горник. За най-красива автентична мъжка народна носия беше обявена премяната на Борислав Христов от Радомирци, а при децата на първо място журито класира гостуващото плевенчанче Владимир Николаев и момиченце от Телиш – Илияна Тодорова. Присъдена бе и една поощрителна награда, на Пенка Пешева от Рупци.

Освен специалните грамоти и награди за участниците, всички бяха нагостени с вкусни ястия, приготвени от гостоприемните домакини. Празникът завърши с кръшни български хора, под съпровода на Койнарската духова музика.

Това е един от най-хубавите празници в китното червенобрежко селище, с почти стогодишна предистория. Възстановен след повече от 20-годишно прекъсване, днес Пролетният бал е сред емблематичните празници в културния календар на Радомирци. Така вече седма година, Кметството, Читалището и Община Червен бряг заедно продължават тази родолюбива традиция.