Топлото време ще доведе до повишение на речните нива

Валежите в петък и събота ще са допълнителна причина за пълноводие

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес до обяд ще е почти без валежи. В следобедните часове се очакват валежи от дъжд, главно в южните райони на страната, които през нощта срещу петък ще обхванат цялата страна. Количества до полунощ ще са между 1 и 6 л/кв.м.

Днес, в резултат на прогнозираните високи температури, са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната. В петък и в събота оттокът, формиран от снеготопенето, породено от положителните температури, прогнозираните валежи и последвалото след тях по-интензивно снеготопене, както и високата почвена влага, се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в почти цялата страна.

В Дунавски басейн се очакват повишения от снеготопене, вследствие на положителните температури, прогнозни валежи от дъжд и снеготопене в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра.

През последното денонощие несъществени повишения на речните нива са регистрирани в поречията: Искър с до +14 см; Вит с до +12 см; Осъм с до +10 см. Нивата във водосборите на реките Янтра и Русенски Лом са се понижили съответно с до -6 см и с до -4 см.