На 29 март местим часовниците си с 1 час напред

Лятното часово време е въведено за спестяване на разходи за осветление

Тази година към лятно часово време ще преминем на 29 март. Тогава в 3:00 сутринта преместваме часовниците си с 1 час напред. Това се прави от 1997 г., когато всяка година в последната неделя на месец март преминаваме от зимно часово време в лятно.

Лятното часово време е въведено за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

В България лятното часово време е въведено за пръв път на 1 април 1979 г. От тогава до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври). От 1997 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври.

Идеята за смяната на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. През 1784 г. той изпраща свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано. За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет през 1907 г., но и той не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки наличието на значително лоби. Лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.