Дарителска инициатива призовава абитуриентите да се облекат „С тениска на бала"

Програмата е за подпомагане на абитуриентите-сираци

Дарителската инициатива "С тениска на бала" е програма за подпомагане на абитуриенти-сираци. Програмата е национална и общодостъпна, съобщават от РИО-Плевен. Това е една обществено полезна инициатива в системата на образованието, която Мото-Пфое ЕООД организира в партньорство с Българския червен кръст в продължение на близо две десетилетия. До 2013 г. ежегодно са подпомагани между 50 и 70 зрелостници без родители в София, като са събирани средства от клиенти и партньори за абитуриентския им бал.

Апелът на организаторите е учениците, завършващи XII клас, да се включат в благородната инициатива и да облекат на бала или изпращането си символа на кампанията - тениска, която Мото-Пфое им предоставя срещу дарение от 20 лв. в полза на съучениците си в неравностойно положение. В училищата със завършващ XII клас ще има възможност за поставяне на плакат и флаери на инициативата steniskanabala.

През 2014 г. обхватът на традиционната подкрепа към завършващите средно образование деца без родители е разширен. Чрез инициативата steniskanabala вече се набират и даряват средства за допълнителното образование и квалификация на зрелостниците-сираци във висше учебно заведение или център за професионално обучение. 19 абитуриенти от Випуск 2014, лишени от родителска грижа, са кандидатствали и са получили еднократни стипендии по 2000 лв, всяка за по-нататъшното си обучение във ВУЗ. Информацията за хода на дарителската кампания през миналата година е ясна и прозрачна за всички, благодарение на ежедневното обновяване на постъпленията на сайта www.steniskanabala.bg. Този подход ще се запази и при предстоящата кампания, адресирана към Випуск 2015. На посочената интернет страница е качен и регламентът за кандидатстване.