Работи се по отводняването на залетите обработваеми земи в Гулянци (Снимки)

Водолази и работници на Напоителни системи се заеха с почистването на аванкамерата при отводнителните помпи

Областният управител на Плевен Ралица Добрева и директорите на Напоителни системи Иваничка Райчева и ОС ПБЗН – комисар Емил Маринов направиха проверка отводнителните системи в Гулянци в петък на 27 март. В проверката, която е втора за последните две седмици за областния управител Ралица Добрева, отново се включи и Цецо Луканов – координатор на общинската структура на партия ГЕРБ в Гулянци.

Поради тежката ситуация в община Гулянци, където залети с вода са над 20 000 декара обработваеми площи, бяха взети бързи и неотложни мерки. В петък водолази и работници на Напоителни системи успяха да почистят първата от общо три секции на аванкамерата. От там бяха извадени дървесни трупи, клони и много тиня. Областният управител на Плевен Ралица Добрева разговаря с работниците и водолаза и им благодари за усърдието и професионалната работа. Тя лично се убеди в резултатите от нея като присъства на част от процеса по почистването на аванкамерата, разположена преди трите изключително мощни помпи.

По думите на специалистите само една от помпите има капацитет да изтегля от наводнените райони по 1 кубик вода в секунда, което дава гаранции за бързото отводняване на залетите обработваеми земи. Работата по чистенето продължи и в почивните дни. Като веднага щом приключат тези дейности ще бъдат пуснати и помпите.