Плевен ще се побратимява с хърватския град Пожега

Парламентът насърчава побратимяването на български и хърватски градове

Сътрудничеството между българските и хърватските студенти е мостът между двата народа във всички области, заяви председателят на Хърватския Сабор Йосип Леко на среща с председателя на парламента Цецка Цачева. Хърватска парламентарна делегация е на тридневно официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание.

На разговора беше отбелязано високото равнище на политическите отношения между Хърватия и България, които са предпоставка за задълбочаване на икономическите, културните и образователните контакти и за взаимодейстие както в рамките на европейските структури, така и на регионално ниво. България и Хърватия са страни с вековни връзки, а днес двата народа пишат заедно своята история в европейските структури и организации, посочи председателят на парламента Цецка Цачева. Тя допълни, че България гледа на Хърватия като на добър пример за Западните Балкани за европейска интеграция.

Председателят на Хърватския Сабор Йосип Леко подчерта, че това е втора среща между двамата председатели в рамките на два месеца. Това мое посещение потвърждава, че отношенията ни са съдържателни, партньорски, но и приятелски, отбеляза той. България винаги е подкрепяла усилията на Хърватия да се присъедини към ЕС и е предавала своя опит, заяви Йосип Леко.

По думите му равнището на сегашните отношения дават надежда, че двете страни могат да постигнат много в ЕС, още повече че имат идентични цели. Той отбеляза обаче, че икономическото сътрудничество между България и Хърватия не е на равнището на политическите отношения.

Сред възможните области за задълбочаване на икономическите връзки председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочи енергетиката, селското стопанство и туризма. Тя отбеляза потенциала на нашата страна в зимните спортове и възможностите двете страни да привличат туристи с общи туристически пакети.

Цецка Цачева информира хърватския си колега за подписаното в началото на мандата на 43-ото Народно събрание Споразумение за сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България и заяви, че парламентът насърчава побратимяването на български и хърватски градове. Вече са установени връзки и сътрудничество между Бургас и Риека, Русе и Трогир, Велико Търново и Задар, Габрово и Сисак, подписан е и Меморандум за сътрудничество между София и Загреб, а в бъдеще се очаква да се побратимят градовете Плевен и Пожега, както и Карловац и Ямбол.