В Плевен и Долна Митрополия търсят лични асистенти по проект

Могат да кандидатстват целеви групи и лица в трудоспособна възраст

Община Плевен и Община Долна Митрополия обявиха старт на процедура за прием на документи на нови кандидат-потребители на услугата „Личен асистент“ и кандидати за лични асистенти. За ползватели на социалната услуга „Личен асистент” могат да кандидатстват целеви групи, отговарящи на едно от следните изисквания: Хора с увреждания с ограничения или невъзможност за сомообслужване; Хора над 65 годишна възраст с ограничения или невъзможност за сомообслужване; Самотно живеещи тежко болни лица; Семейства на деца с увреждания.

В проект „Нови възможности за грижа” не могат да бъдат включвани лица, попаднали в обхвата на подпомагане по реда на ЗИХУ, които към момента ползват социални услуги в домашна среда по Национална програма „Асистенти на хора с увреждания” или Дневен център.

Оценката на потребностите на кандидат-потребителите на услугата «Личен асистент» ще бъде извършена от оторизирани служители на Дирекция «Социално подпомагане»-Плевен. Кандидат потребителите на услугата имат право да договорят със съответния служител на «ДСП»-Плевен месечния си бюджет в рамките до 160 ч. месечно. Одобрените потребители ползват услугата безплатно.

За лични асистенти по проекта могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст, отговарящи на едно от следните изисквания: безработни лица; трудово заети лица: наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд; неактивни лица (студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране - в трудоспособна възраст), които могат да извършват допълнителен почасов труд.

Краен срок за подаване на документите е 9 април включително, информират местните ръководства.