В Плевен стартира кампания в подкрепа на болните от аутизъм

Дамите от ГЕРБ се включват в Световния ден за информираност на обществеността за състоянието аутизъм

Днес ръководството на Жени-Герб-Плевен обсъди техниките за разпознаване на основните сигнали и симптоми, свързани със състоянието на аутизъм. Диана Данова – член на НИС на женската организация на партията, заяви по време на пресконференция в клуба на БТА, че е подготвен специален информационен плакат – наръчник, посочващ маркерите за ранна диагностика на състояния от аутистичния спектър.

Включихме се в националната кампания на Жени-Герб, посветена на Световния ден за информираност на обществеността за състоянието аутизъм. Нашият апел е този плакат да стигне до повече медицински работници, лекари, учители, здравни работници, за да могат да фокусират вниманието си да разпознават първите симптоми на това състояние. Само така можем да бъдем полезни и да установим индикаторите, които отключват кризата при деца – аутисти. Не трябва да възприемаме аутизма като основна проява на личностното израстване, така както не го правим нито с диабета, нито с пълнотата, нито с късогледството“, уточни Данова.

Според нея е факт, че „децата аутисти са надарени с изключителни дарби и те могат да бъдат развити - Айнщайн, Моцарт, Джим Кери и Стивън Спилбърг също са аутисти. Така всички ние имаме и носим в себе си някакъв аутозиъм, но просто го преодоляваме, благодарение на нашата емоционална интелигентност. Но при заболелите деца трябва една специална интервенция и поведенченски техники, за да може те да бъдат адекватни“, допълни още Диана Данова.