470 кандидати отиват на предварителни изпити в МУ-Плевен

Онлайн подаването на документи е предпочитан начин за кандидатстване

За трета поредна година Медицински университет–Плевен организира провеждането на предварителни конкурсни изпити за специалност «Медицина» и за останалите осем бакалавърски специалности на факултетите «Здравни грижи», «Обществено здраве» и Медицинския колеж от Прием 2015.

В края на март приключи приемът на кандидатстудентски документи за предварителната изпитна сесия, като за втора поредна година зрелостниците имаха възможност да заявят желанието си за явяване на изпит по електронен път. Онлайн подаването на документи се утвърди като предпочитан начин за кандидатстване от младежите. Общият брой на заявилите желание да се явят на предварителните изпити е 466 момичета и момчета. Изпитите от предварителната сесия се провеждат в две съботи и недели. Първи е тестът по биология за бакалавърските специалности на 4 април, за него желание за участие са заявили 132 кандидати. Изпитите по биология и химия за «Медицина» са съответно на 5 и 18 април за кандидат-медиците, където ще се явят 466 кандидати - със 100 повече от миналата година. На 18 април – конкурса по химия – ще се яват общо 437 кандидати, които също са двойно повече от броя на желаещите от предходната година.

Целта за провеждане на предварителните изпити е кандидатите не само да проверят своите знания, но и да получат оценка, която е равностойна на тази от редовната изпитна сесия от месец юли. Зрелостниците в класирането автоматично ще участват с по-високата получена оценка. От тази година висшето училище въвежда и промени във формата на конкурсните изпити по биология и химия за специалност «Медицина», като програмите вече са публикувани на сайта. Целта на Ръководството е да подбира мислещи кандидати и да пресече практиката на механично възпроизвеждане на учебния материал под формата на развиване на теми.

На сайта на висшето училище в раздел „Актуално Прием 2015” е поместена информация за специалностите, по които МУ-Плевен осъществява прием за новата академична година. Чрез сайта всеки зрелостник може да подаде документи онлайн и да се запознае с актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти в МУ-Плевен, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.