Екипът на „УНГ“: Все повече млади хора са на прага на оглушаване!

Животът

02-04-2015, 16:14

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

Ралица Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Университетската болница обсъдиха вредата от слушането на висока музика

„Просто констатираме намалението на слуха, но няма как да го върнем“

Темата на лекарите-специалисти в тазгодишната великденска благотворителна инициатива бе "Новите технологии - полза и вреда върху слуховъзприятието". Участие в дискусията взеха здравните специалисти от Университетска клиника "УНГ" в Плевен - ръководител доц.д-р Александър Вълков, д.м., д-р Николов, д-р Тодорова, д-р Атанасова, д-р Духленски и д-р Мирчев; от Лайънс клуб - Плевен - Зоналният ръководител за Зона Северозапад Анастас Балабанов.

„Тази година обещахме да обърнем специално внимание на младежите в тийнейджърска възраст. От направените обучителни срещи и лекции се установи, че не са малко младите хора със заболявания на ушите. Те имат намаление на слуха, шум в ушите и това ги прави неработоспособни. Когато ги тормозят тези проблеми не могат да спят ефективно, събуждат се неоптпочинали и отсъстват от учебни занятия. След като направихме съответните изследвания в нашата клиника се оказа, че уж здрави млади хора, пък имат намаление на слуха“, съобщи ръководителят по време на пресконференция в клуба на БТА.

„Всяка седмица хващаме по двама-трима, които имат проблеми със слуха без даже да го осъзнават. Това е така, защото увреждането започва от много високите честоти. Човешкият говор има средночестотен диапазон от 500 до 2000 херца. В тази честотна характеристика се намират всички думи, с които ние говорим. Затова хората, които имат нарушения на възприемането на високите честоти до 20 000 херца, не могат да разберат, че имат намаление на слуха, тъй като човешкия говор е далеч по в ниския диапазон. Затова се оказа, че слуха на младежите и девойките вече е намалял“, допълни д-р Вълков.

Според него, проблемът на увреждането на слуховия нерв е, че когато се забави диагностицирането – лечението вече е забавено и невъзможно, защото специфичната нервна клетка е незаменима. „Просто констатираме намалението на слуха, но няма как да го върнем. С тази цел обръщаме внимание на младите хора, за да не стават после като възрастните със слухови апарати и то на млада възраст“.