Областните управители от Северозападна България с предложения до Министерски съвет

Набелязани са редици мерки, подчерта Ралица Добрева

„160 млн. са средствата, които са предвидени в Оперативна програма „Околна среда„ за почистване на речни корита и за превенция на наводненията”, съобщи в аванс Областният управител на Плевен на среща с кметовете на Общините на територията на Областта. Добрева уточни, че програмата все още не е отворена, но подчерта, че дава добра възможност за предприемане на необходимите превантивни действия.

„Досега природата беше благосклонна към нас и тежки бедствия нямаше, но никой не е застрахован”, посочи Ралица Добрева. Областните управители в Северозападна България подготвят предложения до Министерски съвет, с които да се облекчи работата им и тази на местните власти във връзка с поддръжката на речните корита, отводнителните канали и язовирите, съобщи областният управител на Плевен Ралица Добрева. Тя посочи, че са набелязани редица мерки, една от които е да се даде възможност да бъде избегната обществената поръчка за почистване на тези водни обекти. Идеята е да се наемат фирми, които да почистват за сметка на дървен материал и инертни материали. Целта е времето, което ще бъде похабено в провеждането на обществена поръчка, период на евентуални обжалвания и провеждането на поредна такава, да се оползотвори в реални, бързи и ефективни действия за недопускане на бедствени състояния на реки и язовири”, каза Ралица Добрева.

Кметовете приветстваха идеята и подкрепиха предложенията. Те споделиха своите затруднения и притеснения от липсата на пари и острата нужда от спешна намеса по отношение почистването и поддръжката на водните обекти. „Ако бъде прието дори само това предложение, ще ни бъдат развързани ръцете да действаме”, посочиха те.