Министър Лиляна Павлова обеща 1 млн. лв. на Плевен за пеещ фонтан (Снимки)

Обновеният по европейски проект централен площад на Плевен бе открит официално

„Искам да зарадвам кмета на Плевен проф. Димитър Стойков, че може да разчита на допълнителни 1 млн. лв., за да довърши втората част от проекта за градска среда. С тях градът ще има красива водна каскада и пеещ фонтан. Има обаче едно единствено условие –да сключите договор с изпълнител и до края на годината да го реализирате.“ Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на церемонията по официалното откриване на реализирания проект за градска среда на Плевен. Тя заедно с председателя на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и кметът на града проф. Стойков прерязаха лентата на обновената градска среда. Проектът е на стойност 5 млн. лв.

По новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 Плевен има резервиран бюджет от 60 млн. лв., с които може да се доразвие настоящия проект и да се обновят и кварталите на града, така че да станат по-привлекателно място за хората. „По Националната програма за енергийно обновяване на домовете блоковете също могат да станат освен по-топли и по-красиви“, напомни министър Павлова.

„Призовавам плевенчани и гостите на града да пазят придобивката, за да й се радват по-дълго време. В периода 2007-2013 г. инвестирахме над 300 млн. лв. в големите градове за преобразяване на градската им среда. Над 80 български града вече изглеждат така“, посочи регионалният министър.

„Всяка крачка, когато е в посока на облагородяване и развитие на нашия град е в посока на развитие. Да ни е честита придобивката“, каза при откриването й г-жа Цецка Цачева, председател на 43-тото Народно събрание.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика благодари на всички, които имат отношение към реализацията на проекта – работниците, техниците, екипът на общината, на министър Павлова, на проф. Стойков.

„Трудно е да се осигурят пари, но не по-лесно е те да се обърнат в блага. Искам да ви пожелая след някоя и друга година кварталите да изглеждат така, както е центърът, да има повече майки с колички около фонтана“, каза вицепремиерът.