Томислав Дончев: Има реален шанс проектът за водния цикъл на Плевен да тръгне още следващата година

Искрено вярвам, че това ще бъде един от първите стартирали проекти по Околна среда 2014-2020, коментира вицепремиерът

„Считам, че всички отворени въпроси, които имаше по ОП Околна среда са затворени и очаквам одобрение на програмата за периода 2014-2020. Това пък означава, че има реален шанс проектът да тръгне още следващата година”, каза в Плевен вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че тази година година в рамките на стария програмен период няма как да започнат строително-монтажни работи и да завършат до края на 2015. „Искрено вярвам, че това ще бъде един от първите стартирали проекти по Околна среда 2014-2020 и ще има достатъчен времеви ресурс нещата да се изпълняват спокойно, без да се бърза, да се опитва в рамките на 6 или 7 седем месеца да бъде направено нещо, което няма как да стане”, допълни Томислав Дончев.

По думите на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика ще има много промени в ОП „Околна среда” като начин на организация на финансиране, на плащания и институциите, които изпълняват проектите, но проектът за водния цикъл на Плевен ще бъде един от проектите, транслиран от стария в новия програмен период, който ще тече така, както е бил планиран, съобщават от Областна администрация - Плевен.

На журналистически въпрос дали Общината няма да понесе финансови санкции за забавянето вицепремиерът отговори така:

„Санкциите в сектор води са обект на уточнения между държавата и ЕК, не между местните власти и Брюксел. Така че държавата е тази, която трябва да носи отговорност, ако се стигне до санкции. Надявам се никога да не стигаме. Факт е, че имаме предизвикателство и в сферата отпадъци, и в сферата отпадъчни води, но наред с това е факт, че ние градим, не спираме - пречиствателни станции, регионални системи за управление на отпадъците и това се случва във всички краища на България. Това, което се надявам, е тези усилия да бъдат забелязани и признати от ЕК и да не изпадаме в ситуация да говорим за санкции. Грешно е някой да мисли, че трябва да сме максимално убедителни, да подготвим документи. Не. Това, което трябва да се направи е колкото се може по-бързо тези инвестиции, говоря за пречиствателните съоръжения за отпадни води и за системите за управление на отпадъците, да бъдат завършени колкото се може по-скоро, плюс рекултивация на старите депа-една много болезнена тема.”, каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.