Кметът на Белене уважи инициативата по Джуниър Ачийвмънт

Малките предприемачи твориха по темата „Река Дунав - бъдеще за Белене“

Кметът на община Белене Момчил Спасов бе сред гостите на Деня на предприемачеството и инициативност за деца от предучилищна възраст „Децата в действие сбъдват мечтите си”. Събитието се състоя на 8 април в сградата на Дирекция на Природен парк „Персина”, стана ясно от неговата фейсбук страница.

Сред гостите на събитието бяха още старши експертът по предучилищно възпитание в РИО-Плевен Маруся Додова, координаторът на учебните програми по Джуниър Ачийвмънт-България Иван Бенков, който е и преподавател по предприемачество в СОУ „Пейо Яворов” - Плевен, секретарят на Общината в крайдунавския град Яна Илиева, директори и учители от област Плевен и община Свищов. Организатор на събитието бе Регионален инспекторат по образованието - Плевен, Община Белене и Джуниър Ачийвмънт - България.

Деца от подготвителните групи на трите обединени детски заведения в Белене - „Бодра смяна”, „Знаме на мира” и „Мечта”, в качеството си на представители на създадени от тях фирми, заедно със своите ментори, твориха по темата „Река Дунав - бъдеще за Белене”. В рамките на 40 минути те подготвиха макет с техните желания как да изглежда крайбрежната ивица на великата река край родния им град. В представите на децата има аквапарк, плаж с барове, душ-кабини, спасители, кораб, който е превърнат на заведение. В мечтите на децата имаше и край Белене да има рибарско селище и мост, свързващ ни с Румъния, митница и летище.

„Впечатлен съм от идеите на децата! Веднага започвам да търся финансиране, за да ги реализираме”, каза кметът Момчил Спасов. Той поздрави малките предприемачи и им пожела да станат, когато пораснат, известни и можещи инженери, архитекти, бизнесмени, както и представители на местната власт.