Легендата за възникването на обредните козунаци

Днес се спазва строга забрана да не се работи

Според народните вярвания на Разпети петък не трябва да се работи. Бабите и дедите ни спазвали строго това правило, защото неспазването му водело до унищожаване на плодородието чрез чести градушки. Това била единствената прехрана през онези времена и хората се ужасявали от мисълта да останат без реколта.

Една легенда разказва, че когато Христос на този ден вървял към Голгота с кръста минал покрай една жена, която перяла и поискал глътка вода да накваси устните си. Вместо вода тя му дала напенената помия. Той я изпил и продължил пътя си. После стигнал до жена, която пекла хляб и тя му подала късче топъл хляб. Когато се изкачил на Голгота, Христос проклел жената, която перяла и благословил жената, която пекла хляб.

Затова на този ден не се пере, но за сметка на това се месят великденските козунаци и краваи, в които се влага не по-малко майсторство и религиозно чувство, отколкото при боядисването на яйцата. Обикновено се приготвят няколко обредни хляба – единият предназначен за Господа, украсен с червени яйца, кръгъл кравай за кума/кумицата и третият бил за лазарките.