Къде вършеят тези крадли - в Плевен или в Пловдив? (Видео)

Скандално видео във Фейсбук разбуни духовете, а два града "спорят" за мястото на кражбата

През последните дни във Фейсбук се върти клипче с участието на изобретателни крадли, които успяват да задигнат портмонето на продавачка. Някои медии съобщиха за случая, обявявайки категорично, че магазинът е плевенски. Получихме обаче доста сигнали на нашата поща във Фейсбук, че видеото не е от плевенски, а от пловдивски магазин. Опитахме се да проучим по-задълбочено въпросът, защото няснотите са наистина доста.

Още на 9 април електронната медия trafficnews.bg публикува на своя канал в yotube видео, както и материал под заглавие "Жена краде от чанта на продавачка в Пловдив! Познавате ли я?". Подобна новина се появява и в Marica.bg, Petel.bg, Blitz.bg... Ден по-късно новината се пръква и с "плевенски акцент".

Свързахме се с колегите от trafficnews.bg, които бяха категорични: "Човекът, публикувал видеото, лъже. Магазинът е пловдивски.".

Съмненията, че оставеният номер е импулсен се оказаха неоснователни, защото решихме да звъннем и на мъжа, разпространил клипчето във Фейсбук, и оставил телефона си под него. Помолихме го да ни потвърди, че кражбата е направена в плевенски магазин и да ни конкретизира за кой обект конкретно става дума. "Да, плевенски е магазинът, но не желая да казвам кой е точно". Получихме още уклончиви и лаконични отговори от него. Получихме "Да" на въпроса ни, дали е подаден сигнал до полицията. Научихме също така, че няма развитие по случая и няма задържани все още. Не разбрахме обаче дали той е собственикът на магазина, и ако не е той, как се е сдобил с видеото, за да го публикува като първоизточник.

Кражбата е извършена на 6 април според кадрите, но в бюлетина на МВР - Плевен не се е появявала информация за подобен обир.

Намират се хора, които твърдят, че магазинът е от типа "Всичко по лев" и се намира в района на пазара в Плевен. Същевремнно обаче има и такива, които са категорични, че магазин с такъв интериор в Плевен няма. Но странното е, че абсолютно никой не го разпознава на сто процента - нито плевенчани, нито пловдивчани. Други пък стигат още по-далеч в конспирациите си и са убедени, че видеото не е българско и просто някой е успял да заблуди всички.

Междувременно клипчето във Фейсбук е споделено над 10 хиляди пъти и продължава да предизвиква емоции сред хората. Независимо къде е извършена кражбата, потребителите са възмутени от наглостта, с която крадлите действат и се надяват час по-скоро да бъдат заловени.