Община Червен бряг ще получи близо 9000 лв. за зона за отдих

Екологичният проект ще се финансира по Национална програма “Чиста околна среда 2015”

Екологичен проект на Община Червен бряг за изграждане на зона за отдих до жк. „Победа” е сред 18-те одобрени инициативи на общини, кметства, училища и детски градини в Плевенска област. Проектът е финансиран по Национална програма “Чиста околна среда 2015” и обявения от МОСВ и ПУДООС конкурс “Обичам природата и аз участвам”.

Община Червен бряг ще получи 8989.64 лв. за почистване, благоустрояване и възстановяване на зона за отдих в близост до най-големия жилищен квартал, в който живеят една трета от населението на града. Общата стойност на проекта е 15 208.42 лв., като от тях собственото финансиране е 1562.44 лв. и остойностен доброволен труд - 4656.35 лв.

„В този район няма обособено място за отдих и игри, а избраната площадка в момента е неподдържана и затрупана от битови отпадъци. Посредством включените в проекта работи ще се прекрати образуването на локални замърсявания“ - уверява кметът Павлин Фильовски.

В рамките на проекта ще бъдат изградени и възстановени алеи, ще се затреви и озелени с нови храсти и дървета, ще бъдат монтирани пейки за отдих, маси за пикник и кошчета за отпадъци. Предвидено е също и поставяне на тенис маса.

От училища и обединени детски комплекси по програмата са кандидатствали 1098 проекта. Комисията по подбора предлага да бъдат финансирани 122 от тях със средства до 5000 лева. В същия размер ще се подпомогнат екологичните идеи на 121 детски градини в страната сред общо подали документи 773. От кандидатите от червенобрежко в конкурса “Обичам природата и аз участвам” са класирани СОУ “Христо Смирненски” в Койнаре, ОУ “Христо Ботев” в Рупци – за проекта си “Зелено ежедневие” и ОДЗ “Зора”- за проекта “Заедно да превърнем двора на детската градина в екозона за обучение и игри”.