Община Плевен запазва мястото си в Рейтинга на активната прозрачност

Три институции от Плевенско попаднаха сред първите 100

Фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) представи днес резултатите от своето проучване на интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт, Рейтинг на активната прозрачност’2015 и актуализирана Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините, информира регионалният координатор Иванка Ватева.

Къде са в общата картина институциите от Плевен и областта.

7 от 11-те общини в областта подобряват резултата си в проценти спрямо миналата година, а Община Искър прави космически скок в рейтинга – от 425-о място през 2014 на 174-о място тази година. Резултатите на местната администрация в Искър биха били още по- добри, ако в сайта има информация за поддържаните регистри, както и годишен отчет за изпълнението по ЗДОИ, второто, впрочем, се оказва масов пропуск. И Община Левски бележи напредък – макар че е на 379-о място сред всички 544 проучени и на 186-о място при общините, в проценти реултатът й тази година е близо 2 пъти по- висок от миналогодишния – 42 спрямо 24.4 на сто.

В първата стотица попадат едва 3 институции с адрес Плевен – РИОСВ, която прави отстъпление от 11-о на 37 място, обяснимо не толкова с това, че инспекцията е влошила показателите си, колкото с това, че всички на местата преди нея са с по- добри. Община Плевен запазва мястото си – 45-о при 44-о за предходната година, а Община Никопол е заслужила номер 85, при 35 за 2014-а.

Значителен срив има в рейтинга на Басейнова дирекция Дунавски район с център Плевен, която беше сред отличниците – 28 в Рейтинг’2014, а сега - 234-а, макар в проценти отстъпление да не е така чувствително (38.7 спрямо 47.6). РЗИ – Плевен е 167-а, Областна администрация – 193-а, Регионалният инспекторат по образованието – на 281-о място, а традиционно в дъното на таблицата са ОД на МВР – 347-о, и Областна дирекция „Земеделие” – 463- о място.

Можете да видите подреждането по вид институции, по области, по години можете да видите в сайта на ПДИ: www.aip-bg.org, раздел „Проучвания”.