15 държави участват на научната конференция по металолеене в Плевен

Организаторите на форума обявиха и носителите на отличието „Отливка на годината“

В дните 16 и 17 април Плевен за втори път е домакин на Международна научно-техническа конференция по металолеене. ХХII издание на форума, чийто организатор е Научно-техническият съюз по машиностроене, събра представители на бранша от 15 държави. Конференцията има за цел да събере учени от различни страни, за да представят своите научни достижения и да дискутират по проблемите на леярското производство, заяви проф. Георги Попов от Техническия университет в София, който е и председател на Научно-техническия съюз по машиностроене в България.

В международния форум тази година участват 142 специалисти, 32 от които са от чужбина. Представен е браншът от Англия, Германия, Дания, Италия, Македония, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватска, Чехия, Шотландия и България.

В срещата участват 12 фирми от чужбина, 6 чуждестранни университета, 9 научни организации, 2 института при БАН, всички български технически университети.

Участниците бяха приветствани от заместник-кмета на Община Плевен арх. Трифон Иванов, съобщават от местната администрация.

Организаторите на форума обявиха и носителите на отличието „Отливка на годината“ - четирите български фирми „Елметал МВ“ ООД, „Видима Идеал Стандарт“, „Осъм“ АД и „Спарки Елтос“.