Първият учител на Чочев: Той е нашата международна гордост

"Беше отличник и скромно момче, без никаква надменност"

Направилият фурор в италианската Серия "А" Ивайло Чочев е израснал в плевенското село Трънчовица, община Левски. "България Днес" разговаря с кмета Блажо Николов, който е бил и негов учител в началното училище.

- Г-н Николов, гордеете ли се с успехите на Ивайло Чочев?
- Разбира се! Той е нашата международна гордост. Цялата страна трябва да се гордее, че имаме такъв млад футболист. Ивайло проби най-вече благодарение на труда и упоритостта си и заслужава да се наложи в големия футбол.
- Стана ли село Трънчовица по-известно покрай Ивайло?
- Досега актьорът Григор Вачков беше най-известният човек, роден в нашето село. Неговият роден дом дори е превърнат в съвременен културно-информационен център. Сега вече станаха двама популярните хора от Трънчовица.
- Как приемат жителите головете на Чочев за "Палермо"?
- Радват се, всички говорят за това. Баща му на Ивайло също беше добър футболист, но се контузи тежко и прекъсна. Футболът в нашето село винаги е бил на почит. Поддържаме местния отбор, колкото и да е трудно. Никога не сме прекъсвали традицията. Най-големият фен на Ивайло е дядо му Пламен, много е запален и не изпускаше мач на внука си. Дори Чочев посвети първия си гол в ЦСКА на него.
- Какво момче беше Ивайло?
- Помня го много добре, защото му бях учител. Поставям знак за равенство между качествата му на футболист и като ученик. Беше отличник и скромно момче, без никаква надменност. Той стана и студент във Великотърновския университет, предполагам, че се връща, за да си взема изпитите. Дори когато подписа с ЦСКА, при всяка свободна възможност се връщаше в Трънчовица.
- Стоичков ли го откри за големия футбол?
- Да. Идваха и тук да го наблюдават. В основата на успехите му са талантът и трудолюбието, които е наследил от баща си.
- Какво обичаше да прави извън футбола?
- Ходеше за риба. Река Осъм минава покрай селото и там обикновено хората практикуват риболов. Имаше и едни стари корита, които бяха зарибени, но вече не остана риба.
- Очаквате ли Ивайло да се прибере в родното село?
- Той винаги идва за 2 юни, когато имаме наш турнир в чест на местния ни отбор "Ботев". Ще го поканим и тази година и всички го очакваме. Лично аз и всички жители на Трънчовица му желаем огромни успехи.