Отстраняват Иво Радев до завършване на разследването срещу него?

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира случая

Вчера стана ясно, че Софийската градска прокуратура разследва окръжния прокурор на Плевен Иво Радев. Той е привлечен като обвиняем за това, че през лятото на миналата година е склонявал своя подчинена да не увеличава наказанието на осъждано 10 пъти лице, заради негово желание. Това представлява престъпление срещу правосъдието, обясниха от държавното обвинение пред bTV.

"Имало е, също така, влязло в сила споразумение пред съда за пране на пари от трафикирането на момичетата с цел развратни действия. Наказанието там е 1,6 години. Споразумението, което е било постигнато между прокуратурата и обвиняемия, е подписано от Иво Радев”, обясни още говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По отношение на административния ръководител на прокуратурата в Плевен ще бъде внесено искане за отстраняването му от поста, до завършване на разследването срещу него. Най-вероятно това ще се случи на следващото заседание на ВСС.

"От юридическа страна тук нямаме безусловно задължение на прокуратурата и няма как да въздействаш, когато това не е вменено в безусловно задължение на прокурора”, коментира адвокатът Георг Спартански.

Припомняме, че разследването се провежда от специализираното звено в прокуратурата „Антикорупция”.