Близо 7 млн. лв. са изплатените работни заплати след намесата на Инспекция по труда-Плевен

Констатираните нарушения през 2014 г. са 7134 броя

Марияна Бояджиева - временен изпълнителен директор на Инспекцията по труда в Плевен, изнесе конкретни данни във връзка с извършената инспекционна дейност. По време на пресконференция тя заяви, че през 2014 г. дирекцията е извършила 1818 броя проверки в Плевенско. От тях са проверени 1153 броя предприятия с персонал над 1 работник. „Констатираните нарушения през 2014 г. са 7134 броя като основно нарушенията са по трудови правоотношения. Имаме и извършени съвместни проверки с НАП, с агенцията по заетостта, с МВР и с НОИ. 4 са регистрираните смъртни случаи през 2014-та, докато през 2013-та е била само една смъртна злополука“, заяви Бояджиева.

„Данните сочат, че през 2014-та сме съставили 294 броя актове за установяване на административни нарушения, като сумата на влезлите в сила наказателни постановления по нашите съставени актове са 206 100 лв. Добра тенденция имаме и към разкриваемост на неизплатени заплати. Много са сигналите, свързани точно с нередовно заплащане. След намесата на Инспекция дирекция по труда-Плевен лицата, които са си получили дължими и забавени трудови възнаграждения са 6 910 322 лв. Фирмите-длъжници най-често са били в секторите строителство, производство на облекло, търговия на дребно, няколко ДКЦ-та от здравеопазването и др. По този начин стимулираме работодателите своевременно да предприемат действия по изплащане“.

Бояджиева не пропусна да спомене и тежкият случай на една от фирмите, която периодично забавя трудовите възнаграждения. „При шивашката фирма „Пунто Плевен“ има големи и сериозни проблеми, постоянно им пращаме актове и предписания. Работодателят е испански гражданин, който забавя заплащането с 4-5 до 6 месеца“.