Фолклорният фестивал „Ехо от Северозапада“ събира самодейци за участие

Фестивалът е отворен за всички възрастови групи, индивидуални участници, читалища, клубове и др.

Община Червен бряг и НЧ „Асен Златаров-1921”-Сухаче канят артистичните натури да вземат участие в първия регионален фолклорен фестивал „Ехо от Северозапада“. Събитието ще се състои на 13 юни в центъра на село Сухаче на открита сцена, информират от местната управа.

Фестивалът има конкурсен характер и е отворен за всички възрастови групи, индивидуални участници, читалища, ЦРД, Младежки домове, клубове, школи и др. Целта на организаторите е популяризиране и запазване на българския фолклор, развиване и съхраняване на народното песенно и танцувално творчество на България, поддържане културните взаимоотношения между самодейните колективи в Северозападна България.

Възрастовите категории за участие са в три групи: първа категория е мини - до 12 години; втора категория е до 18 години и трета категория е над 20 години, без ограничения във възрастта. Позволява се смесване на възрастовите категории 50%, като по- малките преминават в следващата възрастова категория.

Фестивалът е разделен на три раздела: Раздел танцово изкуство; Раздел музика /фолклорно пеене, естрадна и забавна песен/ и Раздел представяне на народни обичаи – 15 минути. Всички участници ще получат награден фонд от три категории: Дипломи за всички участници; Купи и медали за 1, 2, 3 място и Награда за най-добра хореография и постановка.

За участие във Фестивала е необходимо да се попълни заявка по образец до 25 май и да се изпрати на адрес: с. Сухаче, общ. Червен бряг, ул. „Вешка Данова”50; Народно Читалище „Асен Златаров-1921” или на e-mail: [email protected]. В срок до 8 юни на посочен e-mail адрес или телефон ще бъде предоставена информация за часа на участието.

„Нека в този ден всички си дадем среща и покажем на обществото, че все още е жив духът на българина и ние сме хората, които ще продължим да съхраняваме традициите на нашия народ“, коментират организаторите.