Днес църквата отбелязва Свети пророк Йеремия

Българите празнували този ден в чест на змиите и гущерите

За покровител на този ден се смята Св. Йеремия - юдейски пророк. Той предсказва, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света. Предрича още, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята. Според преданието живял 600 години преди Христа. Наставлявал народа в истинско богопочитание. По време на Вавилонския плен оплакал поробената си родина. С тая цел написал книгата"Плач Иеремиев".

Старите българи вярвали на легендата, че има седем Еремии. Според митологията те били божества, всяко от които носило определена болест. В тяхна чест се празнува в седем последователни недели като се започне от началото на месеца. Жените спазвали определена традиция в този ден – рано сутринта се търкаляли по росата в полето за здраве и плодородие. Само на този ден болните от гуша можели да се излекуват и то чрез тайна и магическа практика.

На 1-ви май, освен празника на труда, в който неработили, българите празнували и денят в чест на змиите и гущерите – „Ирминден“, наричан още „Зъмски ден“. Те изпълнявали обреди, целящи пропъждането им и предпазването от тях. В народните представи змиите излизат от дупките си на Свети Четиридесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия излиза техният цар. Поради това на този ден се извършват няколко обреда: пъдене на змиите; газене на чирепните и палене на огньове. Старите хора вярвали, че който работи на полето в този ден, ще бъде ухапан от змия през лятото.