Плевенско участие в „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“ (Снимки)

Споменът за славните априлски събития от преди 139 години беше възскресен от патриотите на Национално дружество „Традиция”

На 01 април 2015 г., /петък/ от 17.00 часа в гр. Панагюрище, представители на Национално дружество „Традиция” от регионалния клон в град Плевен, взеха участие в историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“.

Споменът за славните априлски събития от преди 139 години беше възскресен от патриотите на Национално дружество „Традиция” от регионалните клубове от цялата страна. В подножието на Маньово бърдо беше пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. Райна Княгиня, Георги Бенковски и Поп Груйо, както и много знайни и незнайни герои оживяха пред погледа на стотици зрители и припомниха колко поводи за гордост има в нашата история.

Всяка година възстановката на революционния бунт събира стотици граждани и гости на Панагюрище, дошли да почетат героите и сведат глава пред мъжеството, честта и саможертвата им.

Като предстояща инициатива на Национално дружество „Традиция” с регионален клон в гр. Плевен е участие в „Нощ в музея”, което ще се проведе в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – гр. Плевен на 16 май 2015 г.