Кметът дари общински знамена на плевенските училища

На 15 май Митрополит Игнатий ще освети знамето на Община Плевен

Знамето на Община Плевен дари днес кметът проф. д-р Димитър Стойков на всички училища - общински и държавни, както и на обслужващите звена в сферата на образованието. Поводът е предстоящият Празник на Плевен - 15 май, съобщават от местната администрация.

„Имам честта в навечерието на Празника на Плевен - 15 май, да даря на всички плевенски училища един от най-ценните символи на Община Плевен - нейното знаме. Нека то с достойнство се развява във всеки училищен двор и бъде не само знак за принадлежност към нашия град и за единение, а и повод за гордост на нашите млади хора. Сребристосивият цвят на знамето символизира висините, простора, свободата, благородството и неутралитета, а в златния ни герб, изобразяващ щит с бойница от крепостна стена, е вписана светинята на Плевен - Параклисът мавзолей „Свети Георги Победеносец”. Наш общ дълг е да възпитаме децата си от най-ранна възраст в патриотизъм и съпричастност към съдбата на своя град и своята страна.”, каза в приветствието си към директорите на учебните заведения кметът.

„Използвам възможността лично да поканя вас и плевенските ученици на Празника на Плевен. В 10.00 часа на 15 май в храма „Св. Николай” Плевенският митрополит Игнатий ще отслужи молебен за здраве и благоденствие и ще освети знамето на Община Плевен. След молебена ще тръгне празнично шествие от храма до пл. „Възраждане”, където ще се състои и тържественият ритуал", допълни проф. Димитър Стойков.