Какво трябва да има на Гергьовденската трапеза

По стара рецепта агнето се приготвяло в издълбан трап

Традиционната празнична трапеза на Гергьовден обикновено е била общоселска. Правила се извън селището някъде на зеленина – обикновено при оброчище, параклис или манастир. След като се освети, на нея се носят опечените агнета, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко, варено жито и разбира се, вино и ракия. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън, който задължително присъства на трапезата. Обредният хляб трябва да бъде изяден целия, а от агнето се оставя и за следващия ден – Ранополия.

По стара рецепта агнето се приготвяло в издълбан трап. В него трябва предварително да е горял огън до побелване на пръста. Агнето, напълнено с агнешки дреболии – бял дроб, черен дроб, черва, бъбреци, сърце и плънка, се увива в намазано с олио тесто и се слага в трапа за изпичане. Накрая повърхността се затрупва с жарта, пепел и пръст и се остава да пече 2-3 часа.