С етноджаз и импровизации излизат група „ОМ“ пред плевенска публика

Концертът ще стартира на 8 май в Арт център Плевен

Арт център Плевен ще зарадва и тази година музикалните фенове с концерт на група "ОМ". Той ще се проведе на 8 май от 19.00 часа, а входът за желаещите ще е свободен.

Талантливите музканти – Николай Иванов – тамбура, китари, клавишни, флейти, вокал, композиции; Марио Иванов – ел. бас и Петър Йорданов-Бъни – перкусии, ще изпълнят залата с етноджаз, импровизации, амбиент и др.

Групата е създадена от музиканта Николай Иванов през 1991 г. с идеята да изпълнява синтетична музика с елементи от Етно, Джаз, Ню-ейдж, Амбиент, Сакрална музика и Минимализъм. С „ОМ” Николай Иванов реализира в музикална форма философията си за синтез на Изтока и Запада и глобалната „етнологизация” на изкуството днес. „ОМ” използват инструменти от Балканската традиция – тамбура, тарамбука, кавал, двоянка, тъпан, гайда, от Изтока-ситар, гхатам, табла, бамбо флейти, сас, деф, тар, гърлено пеене и др. като ги смесват с китара, пиано, ел. бас, електронни инструменти и компютърен програминг.

„ОМ” са свирили на всички български фестивали, концертирали са в повечето Европейски страни и Далечния изток(Индия, Китай, Непал)Африка. През 1996 година заедно с трима Български музиканти „ОМ” осъществяват най – високия концерт в света (Калапатар, 5345м под Еверест) регистриран в Гинес.

Групата има записана музика за 40 документални и игрални филми, с която е печелила награди от престижни фестивали в цял свят.