Десетокласничка дебютира на Националния литературен конкурс „Недоизречено“

Ученичката от СОУ „Иван Вазов“ впечатли журито и си тръгна с първа награда

СОУ „Иван Вазов“ има нов повод за гордост. Този път това е Антоанета Димчева Маринова от 10з клас. Тя заслужено грабна първа награда в Националния литературен конкурс „Недоизречено“, информираха от училището.

Творческата надпревара бе в по-нестандартна и иноваторска форма. Тя води началото си от един експеримент, чийто създател е пловдивският писател Стефан Бонев. През 2012 г. той организира интернет литературен конкурс, носещ името „Недоизречено“. Той завършва с наградени произведения на автори от различни краища на България. Тазгодишното издание е седмо подред, а нашият град има честта да бъде негов домакин.

Участниците в конкурса трябва да допишат предварително зададено недовършено литературно произведение, в което са разположени ключови думи, препинателни знаци и празни полета. Възрастово ограничение за творците няма, но те са разделени в две групи - до и над 21-годишна възраст. Текстовата матрица е еднаква за всички досегашни конкурси, но това не намали интереса на състезателите и в надпреварата участваха 24 творби, като някои автори изпращаха по повече от едно произведение.

Десетокласничката се е спряла на есе. Журито на конкурса се състоеше от съавторката на „Недоизречено"- варненската поетеса Мариела Русева, литературоведът и университетски преподавател Здравко Дечев, председателят на Дружеството на пловдивските писатели Начо Христосков, Елена Диварова - поетеса и ръководител на курс по творческо писане в Пловдив и Албена Декова - ръководител на клуб по творческо писане в Плевен. Награждаването се проведе на 23 април - Денят на книгата, в ХГ Колекция „Дарение Светлин Русев". Антоанета получи наградата си лично от създателя на конкурса, а освен това, понеже есето й е на челната позиция в класирането, ще бъде публикувано във вестник „Посоки“. Младата писателка сподели, че досега не е участвала в подобни надпревари и не се занимавала с писане. Това обаче не й пречи сама да напише есето си. Тя се е вдъхновила от баща си, на когото е посветила призовата творба. Големият пробив обаче насърчава талантливото момиче и тя смята това да не остане единствената й и последна творба.