В Община Гулянци осигуриха топъл обяд за 150 нуждаещи се

Стойността на проекта е 38 400 лева, а срокът на действие 5 месеца

Стартираха дейностите по социалния проект на Община Гулянци „Топъл обяд”, който се осъществява с финансиране от фонд „Социална подкрепа” на МТСП. Стойността на проекта е 38 400 лева, а срока на действие 5 месеца – до 30 септември.

По проекта „Топъл обяд” Община Гулянци всеки ден осигурява обяд, състоящ се от супа, основно ястие и хляб на 150 лица в неравностойно положение от седем населени места. Хората, които ползват услугата по проекта са: лица и семейства на месечно подпомагане, с доход по-нисък от диференцирания минимум; неосигурени, самотно живеещи лица с децата си, подпомагани по Закона за семейните помощи; самотно живеещи, получаващи минимална пенсия за стаж и възраст, за инвалидност, социална или наследствена пенсия.

Храната за потребителите, придружена от сертификат за качество, се приготвя и транспортира до специални пунктове по места от екипа на Социален патронаж Гулянци. Отделно, от услугите на патронажа се ползват 350 човека от цялата община и броят им непрестанно се увеличава, заради отличното качество на приготвяната храна и коректното обслужване.

С проекта „Топъл обяд” Община Гулянци покри цялата година по отношение на осигуряването на безплатен обяд за хората в нужда. От 2009 година насам в най-студените месеци на годината от октомври до април се изпълнява проект „Обществена трапезария”, по който се хранят безплатно средно по 100 души от общината. Населените места, в които се реализира проекта са различни всеки сезон, за да бъдат обхванати възможно най-много хора в крайна нужда.