Затоплянето на времето увеличи пожарите в Плевен и региона

През последните 20 дни най-сложна е била обстановката на територията на Община Плевен

С повишаване на дневните температури се създава повишена пожарна опасност, свързана с почистването на терени, жилищни дворове и затревени площи, предупреждават от МВР. Наличието на големи количества суха тревна растителност, остатъци от нерегламентирани сметища и други територии, върху които се намират горими отпадъци, създава опасност от усложняване на обстановката при възникване на пожар. Независимо от високата влажност на почвата, наличието на горим повърхностен земен слой от суха тревна маса дава възможност за бързо разпространение на огъня при пожар.

През периода 15 март – 5 май 2015 година, със затоплянето на времето, са се увеличили пожарите на територията на област Плевен в суха тревна растителност и отпадъци – 51 броя.

При произшествията се унищожени значителни площи от нискостеблена растителност в землищата на населените места от областта. Анализът на тези пожари показва, че по-голяма част от произшествията възникват извън урбанизираните територии (32 пожара, основно в обслужваната от РСПБЗН – Гулянци територия - 11 пожара; пожарите в урбанизираните територии са 19, както 8 от тях са ж.к. „Дружба“ в град Плевен; най-сложна е била обстановката на територията на Община Плевен, където са ликвидирани общо 18 пожара.

Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежно тютюнопушене и умишлено опожаряване на сухите тревни площи, с цел тяхното почистване.